Arcade Fire – Funeral (2004)

Uansett hvor mange teite utsagn og ideer de har, hvor mange kjipe band de har inspirert og hvor indiepolitisk korrekt det er å like denne plata, kan ingen ta fra Arcade Fire at de laget en av de aller beste platene på 2000-tallet! Denne plata er utrolig bra! Det er lenge siden jeg har hørt den nå og den låter fortsatt knall. Gode låter satt nydelig sammen i en helhet som er bedre enn de enkelte låtene. Hæ? Riktig! Ofte er det sånn at helheten på plata er bedre enn de enkelte låtene, og at låtene isolert sett ikke trenger å være 10/10, men i sin sammenheng på plata er de det. Det gjelder flere av låtene på denne plata og det er ikke mange av låtene jeg setter på bare for å høre den ene låta. Ettersom jeg gikk litt lei “Wake Up” er det vel ingen jeg gjør det med lenger.

Gjenhøret med denne plata nå gjør at jeg legger enda bedre merke til detaljer i arrangement og produksjon jeg enten hadde glemt eller ikke lagt merke til. En ørliten melodisnutt her, en liten synthstemme der eller en fin, alternativ bruk av et eller annet instrument. Det er sånne ting som gjør virkelig gode plater levedyktige over tid. De ørsmå detaljene som gjør musikken like interessant hver gang man hører den. Arcade Fire lykkes med det på første forsøk, på debutplata og har merkelig nok mistet akkurat dét litt for hver utgivelse etter denne. De to siste platene i særdeleshet fordi de er altfor lange og hvor antallet låter og spillelengde går på bekostning av det å gjøre maksimalt ut av låtene. Noe de klarte så suverent på “Funeral”…

Beste låt: “Neighborhood #3 (Power Out)”

WiMP

Spotify

20140409-132728.jpg

This entry was posted in Plateprat and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s