Åge Aleksandersen – Levva Livet (1984)

“Har du itj no Ååååååågeeeeee?”. Selvsagt! En av de to første platene jeg kjøpte, er ikke sikker på hva som ble kjøpt først av denne og “Hard to Hold”-soundtracket til Rick Springfield. Det er skummelt å si noe om denne plata siden den er en regionalskatt i Trøndelag. Er redd for å ikke få innreisetillatelse ved senere anledninger.

At Åge har en indre Springsteen han ønsker å få ut er lett å skjønne, musikalsk sett. Instrumenteringen og arrangementene avslører det. Tittelkuttet har befestet sin status som festlåt gjennom tredve år, så den hopper jeg glatt over. I kjellerstua hjemme hadde vi i barndommen et orgel, som så mange andre hjem på den tida og det var om å gjøre og lære seg noen tøffe låter for å imponere nabogutta. Synthstemmen på “Va det du, Jesus” var en av disse. Om den var så tøff vet jeg ikke, men jeg brukte energi på å lære meg den iallefall. Det som slår meg når jeg nå hører denne plata igjen etter sikkert 25 år er at n’Åge er en ganske god låtsnekker, men hadde som (nesten) alle andre norske artister tidlig på åttitallet, ganske dårlig lydestetisk sans. Tekstene er herlig samfunnspolitiske og arbeiderpartimedlem Aleksandersen var vel nesten enda litt rødere på denne tida enn nå.

Og der var den. “Lys og varme”. Velbrukt, fint brukt og mye misbrukt. Det er jo en fin låt, men så innmari vanskelig å forholde seg til. Assosiasjoner til Tore Strømøy siger inn. Uvisst hvorfor, men sippe-tv er vel der hvor denne låten blir brukt mest. Får håpe resten av plata får Strømøy av netthinna mi; “sjå her, her e faaaaareeeen diiiiiin og den gamle kosegrisen din”. Grøss. Det er noe fyllmasse på denne plata også. “Hvis du rekker ut ei hand” er en sånn. Så var det tilbake på orgelet i kjellerstua på “Fire pils og en pizza”, låten som har gjort det umulig å si fire pils uten at noen må fullføre med å si en pizza. Den er fortsatt ganske kul må jeg innrømme. Plata avsluttes med veldig fine “Fremmed fugl”. En litt utypisk Åge-låt med en litt statisk Magazine-aktig feel og et tekstlig tema som dessverre aldri blir uaktuelt…

Beste låt: “Fremmed fugl”

WiMP

Spotify

20140402-112634.jpg

This entry was posted in Plateprat and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s