10cc – How Dare You! (1976)

Tilbake på sporet! Etter den til dels fæle “The Original Soundtrack” (se forrige post), fant 10cc tilbake til den, om ikke smale så, rette stien på “How Dare You!”. Etter det fine instrumentale tittelkuttet synger Eric Stewart oss fint gjennom “Lazy Ways”. Produksjonen på denne plata er i mine ører veldig kul, krydret med smakfull effektbruk, panoreringer og den slags. Låtskrivingen er tilbake på god standard og det er stort sett velstand. MEN! På “I Wanna Rule the World” sniker det seg inn et parti som minner kraftig om Bee Gees og jeg får lette frysninger på ryggen. Bee Gees er et av de bandene jeg virkelig ikke liker, og som burde vært avlivet etter 1972. Før det er de nemlig ikke så verst, men etter det? Grøss! Nok om Bee Gees (de dukker opp når jeg kommer til bokstaven B) og tilbake til 10cc.

“I’m Mandy Fly Me” er min personlige favoritt fra albumet. Progressiv popmusikk på sitt beste (noen vil si verste), i det hele er det større innslag av prog på denne plata enn de forrige platene. Det sklir nesten litt for mye ut, men bare nesten. Et band som Field Music (finfint band) har helt tydelig latt seg inspirere av 10cc i denne perioden. Er det i det hele tatt noen sjanger som gir mindre kred enn prog? Danseband kanskje? Derfor skal jeg skrive det med store bokstaver:

JEG LIKER PROG-ROCK!

Sånn. Nå er jeg uten kred, føler meg helt lik som før og trives godt med det. For de som måtte lure er plata fortsatt bra der den snurrer i bakgrunnen. Eric Stewart leverer en herlig, cheesy gitarsolo i “Rock’n Roll Lullaby” og “Head Room” er en kul shufflelåt ikke helt ulikt det Steely Dan holdt på med på samme tid som utvikler seg til å bli en countrylåt mot slutten. I avslutningslåten “Don’t Hang Up” drar de virkelig på med alle sentimentale virkemidler i boka. Det inkluderer bruk av harpe, en langsom oppbygging til en heroisk midtdel med tostemte gitarlinjer, store koringer og selvfølgelig den uungåelige “noenbareleggerpårøret”-avslutningen.
“There’s a hell of a well in your eyes. When the barman said “What’re you drinking?” I said marriage on the rocks.”. Er ikke det sentimentalt så vet ikke jeg…

Beste låt: “I’m Mandy Fly Me”

Spotify

20140320-135425.jpg

This entry was posted in Plateprat and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s